top of page

פזילה בילדים

פזילה מוגדרת כסטיה של עין אחת או שתיים מציר הראיה המרכזי כך שהראיה הדו עינית נפגעת. הפזילה יכולה להיות כלפי פנים (לכוון האף) ואז היא נקראת אזוטרופיה, כלפי חוץ (לכוון האוזניים) ואז היא נקראת אקזוטרופיה. בנוסף יכולה להיות פזילה מטה ומעלה (היפוטרופיה והיפרטרופיה בהתאמה). פזילה יכולה להופיע בכל גיל, החל מהלידה ואז להחשב מולדת או להתפתח במהלך כל הילדות.
מערכת השרירים החוץ עיניים מורכבת משישה שרירים סביב כל עין. שני שרירים אופקיים (פנימי וחיצוני), שני שרירים אנכיים (עליון ותחתון) ושני שרירים אלכסוניים (עליון ותחתון). לכל שריר פעילות ראשונית אשר מיחדת אותו אך לכל שריר ישנם גם פעיליות מישניות אשר יחדיו תורמות לדיוק הרב הנדרש בעת תזוזת העיניים.

 

  • השריר האופקי הפנימי אחראי על תזוזת העין פנימה לכוון האף (אדוקציה)

  • השריר האופקי החיצוני אחראי על תזוזת העין החוצה (אבדוקציה)

  • השריר הישר העליון אחראי על הזזת העין כלפי מעלה אך יחד עם זאת תורם גם לאדוקציה ולסבוב העין פנימה

  • השריר הישר התחתון מוריד את העין, אך גם הוא יתרום לאדוקציה, ובנגוד לאופקי העליון, תורם ליכולת העין להסתובב החוצה.

  • השרירים האלכסוניים אחראים קודם כל על סיבוב העין (העליון פנימה והתחתון החוצה) ובנוסף יש להם פעילות אנכית (מעלה או מטה) ואופקית (אבדוקציה).


קיימת פזילה קבועה ופזילה לא קבועה אשר רק לעיתים תופיע. בנוסף קיימת פזילה "סמויה" (פוריה) אשר מופיעה במצבים בהם הראיה הדו עינית מופרעת (העין המכוסה תסתה פנימה או החוצה, אך כל עוד שתי העיניים לא מכוסות לא תראה פזילה).


הסיבות לפזילה מחולקות לפזילה עם תנועתיות עיניים מלאה ולפזילה הנובעת מבעיה בתפקוד השרירים. במקרה הראשון בדרך כלל מדובר לרב בפזילה הנובעות מחוסר תאום בין פעולת העיניים. הסיבה לכך לא ידועה וכל הנראה תלויה בבקרה של המוח על תיפקוד השרירים. זו סיבה שכיחה לפזילה בילדים.



בכל מקרה כאשר ילד או ילדה מופיע/ה עם פזילה חדשה תעשה בדיקת עיניים מלאה אשר תכלול בדיקת חדות ראיה, בדיקת המקטע הקדמי ואחורי של שתי העייניים, בדיקת רפרקציה, בדיקת תנועות העיניים ומדידות הפזילה. בהתאם לממצאים יוחלט האם יש צורך בהפניה לברור לסיבת הפזילה או האם מדובר בבעיה ראשונית. לדוגמא אם מאובחנת פזילה מסוג אזוטרופיה ובנוסף מאובחן רוחק ראיה ואין הגבלה בתנועות גלגלי עיניים ניתן לשער שמדובר בפזילה על רקע רוחק ראיה.


לאחר שנעשה ברור למציאת הגורם לפזילה, ניתן לדון בטיפול. הטיפול יכול להיות מעקב בלבד, מישקפיים, סגירות של עין או ניתוח, תלוי בסוג הפזילה המאובחנת. לעיתים הטיפול יהיה משולב ומדורג. בכל מקרה פזילה דורשת מעקב ותכנית טיפול שלעיתים נפרשת על פני תקופה.

bottom of page