top of page

דלקות עיניים חוזרות בילדים

אולי זה בכלל חסימת דרכי הדמעות

דלקת עיניים הינה דלקת של הלחמית, קרום שקוף אשר מכסה את גלגל העין. דלקת עיניים תתבטא באודם ניכר של העין עצמה, הפרשות, גרד, אי נוחות ולעיתים כאב. לעומת זאת חסימת דרכי דמעות תתבטא בהפרשות ללא אודם ניכר ובדרך כלל תהיה תופעה נלוות של דמעת- דהיינו עיניים רטובות או זליגה של דמעות לא במצבים של בכי.

דלקות עיניים חוזרות בתינוקות וילדים אשר לרב מתבטאות בהפרשות הם בדרך כלל ביטוי לחסימת דרכי דמעות ולא דלקת עיניים אמיתית.

דלקות עיניים בילדים הן לא שכיחות כמו דלקות אוזניים או דלקות גרון אשר יכולות להופיע פעמים רבות במהלך הילדות. דלקות עיניים אמיתית לרוב תופיע פעם אחת במהלך הילדות, אם בכלל.

 

במקרים רבים של חסימת דרכי דמעות ההפרשות יופיעו כבר בימים הראשונים שאחרי הלידה ויהיו מעין אחת או שתיהן. הארועים יחזרו על עצמם לאורך זמן, עד שהחסימה תפתח. ההפרשות הן מאזור הפונקטום (ראו איור) ולא מהעין עצמה ולא צריכה להיות מעורבות של לובן העין. כלומר, העין עצמה צריכה להשאר לבנה.

 

אם מדובר בתינוק צעיר מגיל 6 שבועות ויש חשד לדלקת עיניים אמיתית, הבירור צריך להיות מהיר יותר.

חסימת דרכי דמעות בילידים הינה תופעה שכיחה המופיעה ב5%-30% מהילודים ובמרבית במקרים חולפת מעצמה עד גיל שנה.

יש לציין כי החסימה אינה ביצור הדמעות אלא במערכת הניקוז של הדמעות.

 

הדמעות נוצרות באופן קבוע ומטרתן העיקרית היא לסכך את העין וליצור מעטה דק של דמעות על העין אשר תורם לחדות ראיה תקינה. התפקיד הרגשי של דמעות (דהיינו בכי בזמן כאב או צער) הוא בנוסף ליצור הבסיסי של הדמעות.


הדמעות אשר מיוצרות באופן קבוע, מתנקזות דרך מערכת ניקוז הדמעות לכיוון האף ומשם לסינוסים. מערכת הניקוז מתחילה בפונקטומים (חורים קטנים בשפת העפעף העליון והתחתון באזור הקרוב לאף), עוברת דרך צינורות קצרים (קנליקולי), לשק הדמעות, לצינור הנזו-לקרימלי ולאף.

חסימת דרכי דמעות - ציור

החסימה בניקוז יכולה להיות במיקומים שונים, אך בדרך כלל נמצאת בחיבור שבין שק הדמעות לצינור הנזו-לקרימלי וקשורה להתפתחות לא מלאה של מערכת הניקוז ויצירת קרום (ממברנה) במיקום זה.

מאחר שהדמעות הנוצרות לא יכולות להתנקז (באופן מלא או חלקי) לכיוון האף, נוצר מאגר של דמעות בשק הדמעות. אותן דמעות הן קרקע פוריה להתרבות של חיידקים (בדרך כלל חיידקים אשר חיים על העור באופן נורמלי) והדמעות ישנו את הצבע והסמיכות ויהפכו להפרשות (לבנות, צהובות, ירוקות וכו'). באופן טבעי, כאשר יש צינון, המערכת תחסם יותר  וכמות ותדירות ההפרשות יגדלו.

ההפרשות, מכיוון שמבטאות חסימה ולא דלקת, לא מדבקות. לא את העין השניה ולא ילדים אחרים.

הטיפול המומלץ הוא ניקוי של ההפרשות בעזרת צמר גפן ומים פושרים (אין צורך להרתיח את המים, האזור הוא לא סטרילי). ניתן להשתמש בטיפות עיניים אנטיביוטיות אך לזכור שהטיפות מטפלות בסימפטום ולא בתופעה. ההפרשות יחלפו לתקופה, אך סביר להניח שיחזרו כל עוד החסימה קיימת. אין שום מקום לטיפול בטיפות המכילות סטרואידים.

במידה והתופעה נמשכת אחרי גיל שנה, היא דורשת התיחסות. לעיתים יש צורך בהתערבות כירורגית לצורך פתיחת החסימה. מומלץ מאוד לפנות לרופא עיניים (רצוי רופא עיניים ילדים) על מנת לבצע אבחון נכון והחלטה לגבי טיפול.

bottom of page